25 Jaar Harlinger zeemanskoor De Skúmkoppen

Met muziek breng je kleur in je leven en dat van anderen. Vijf jaar geleden stonden we stil bij het twintigjarig bestaan van ons koor. In dit jaar staan we niet stil maar vieren het vijfentwintigjarig jubileum en hopen we door te zingen naar het veertigjarig jubileum. Het geslaagde internationale Sing Challenge weekend in Sevenum in april jl. is een van de bijzondere activiteiten onder de noemer vijfentwintig jaar Skúmkoppen. Ook het weekend van 14-15  september jl. in Uden, ditmaal met de partners, stond  in het teken van vijfentwintig jaar Skúmkoppen. Hier werden diverse optredens verzorgd in samenwerking met een van de voormalige oprichters van het koor. Ter afsluiting van het jubileumjaar volgt op 27 oktober a.s.  een jubileumconcert.

Terugblikkend hebben we vele mooie optredens achter onze muzikale kiezen. Hierbij wat krenten en feiten na vijfentwintig jaar Skúmkoppen. Het eerste optreden was enkele maanden na de oprichting. Met vijftien leden zongen we met het zweet op de rug onze eerste geleerde liedjes, zoals West zuidwest, Wie wil er mee naar Wieringen varen en Haallijntje Boellijntje bij de Harlinger Visafslag. Dit vanwege de tewaterlating van de boot van Berend Brijder.

Twee jaar na de oprichting werd het 1e Harlinger Shantyfestival door ons koor georganiseerd. Een geslaagd evenement met een happy ending in de Harlinger brandweerkazerne met een snert party. Het 2e Harlinger shantyfestival zit er aan te komen maar wanneer?  Het reisje vanuit Staveren naar Medemblik (Openluchtmuseum) en weer zingend retour met windkracht zeven in het vooronder. Twee vermiste koorleden die bij het zingen van ons laatste liedje bij de Visafslag in Staveren in het donker aan kwamen rollen. 

Een optreden op Vlieland laat op de avond in het Strandhotel voor een bedrijfsgezelschap.

Daarna in het donker met een heftig rollend schip weer retour Harlingen en buizend water in het vooronder. We maken water……… Om zes uur in the morning rolden de laatste Skúmkoppen hun bed in.

Het weekend Berlijn met een optreden van een half uur en twee keer 8 uur rijden in de bus. Een uitverkochte zaal met twaalfhonderdvijftig toehoorders en nog veertig teleurgestelde personen voor een gesloten theaterdeur. Een bijzonder weekend met grote tegenstellingen van het voormalige Oost en West Berlijn, herinneringen aan de WO II en een prachtig optreden als enige Nederlandse koor tussen negen Duitse koren. 

De vierdaagse trip naar een shantyfestival in Eckenforde in Duitsland met twee bruine zeilschepen en weer retour over de Ostsee naar het Kieler Kanal met windkracht tien. Wat een belevenis welke in Harlingen eindigde met nog een halfvolle pallet met blikjes bier retour. De whisky, jenever en het Duitse bier gingen er dit keer beter in.

Ook de diverse reisjes en optredens naar en in Leer altijd gezellig en sfeervol met op zekere leeftijd vertoevende koorleden in het lokale en keurige jeugdpension. Hoezo op leeftijd?

Op koninginnedag in Makkum optreden voor het Koninklijke gezelschap en ondertussen een mooi Iers republikeins liedje zingen. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

 

Na de oprichting heeft Egbert Scheffer het muzikale helmhout als dirigent van de Skúmkoppen drieëntwintig jaar in handen gehad. Hierna mocht Lesley Joosten het roer overnemen. Maar na twee jaar besloot zij weer naar Canada te verhuizen en werd Jacob Sijtsma met ingang van januari  2019 de muzikale roerganger. Vanaf 3 september jl. is Sjoerd de Boer de dirigent van De Skúmkoppen. Het is dan wel even wennen als er zo kort na elkaar van dirigenten wordt gewisseld. Zoals bij iedere nieuwe baas moet het koor ook wennen aan de dirigent en andersom. Zo heeft iedere dirigent zijn eigen manier van dirigeren, lesgeven en inbreng van ideeën. En dat heeft zijn tijd nodig. 

 

Het koor startte met haar repetitieavonden op de dinsdagavond in cafe/bar Het Pypke in Harlingen een week na de oprichting. Om de tien minuten kwam de ober langs voor een biertje. Vanwege de stormachtige groei van het ledental verhuisde het koor in dat zelfde jaar, juni 1994 naar de Schefferschool.

In april 1995 verhuisde het koor naar Het Rode Kruisgebouw aan de Rozengracht.  In maart 1998 werd het wederom koffers pakken en verhuisde het koor naar Het Ronddeel/Casa Cara gebouw aan de Midlumerlaan. Een bruine café locatie met een laag plafond, bar, biertap en gehaktballen in het derde blokje. Het werd altijd een late afsluiting in het derde blokje maar beregezellig. Het laatste repetitie lokaal Het Vierkant werd in september 2003 betrokken. Wel even wennen zo’n moderne repetitieruimte met weinig sfeer in vergelijk met het vorige “bruine café”. Maar we zitten hier inmiddels zestien jaar. Het gebouw staat er nog steeds. De akoestiek is er prima. De vorige repetitieruimtes zijn door brand verwoest of gesloopt. Blijkbaar viel het muziekgenre niet in de smaak. De repetitieavond is na vijfentwintig jaar nog steeds op de dinsdagavond en bestaat nog altijd uit drie blokjes. De eerste twee voor het repeteren met een korte pauze en dan het derde blokje de sociale nazit met een drankje.

Inmiddels hebben we ruim honderdzeventig liederen in ons pakket, de kerstliederen en nog enkele bijzondere liedjes niet meegerekend. Het koor wordt muzikaal begeleidt door drie accordeonisten (twee dames en een heer) en een violist. Het aantal koorleden bedraagt momenteel rond  de vijftig leden. De leden komen niet alleen uit Harlingen maar ook uit de Noordwesthoek van Friesland. Het is een gemêleerd gezelschap met maar een doel; met plezier zingen en dit via optredens laten horen. Veel liederen worden meerstemmig en in diverse talen ten gehore gebracht. Per jaar worden er gemiddeld ongeveer tweeëntwintig optredens verzorgd bij grote en kleinere gebeurtenissen.

Van alle optredens en bijzondere zaken werd en wordt verslag gelegd in Het Skúmkopke. Ook zijn De Skúmkoppen via hun website www.skumkoppen.nl , welke al heel veel jaren in de lucht, is te volgen. Sinds twee jaar is de website in een nieuw jasje gestoken want ook de PR voor het koor moet mede vanwege de collega concurrentie goed op orde worden gehouden. 

Als koor hebben we in al die jaren veel mogen beleven in goede en slechte tijden. De harde kern van ons koor zit er nog bij vanaf het begin maar hier en daar vallen er gaten. VooraI in de afgelopen twee jaar ging het snel door het overlijden van vijf koorleden in een tijdsbestek van 14 maanden. En dat hakt er in. De herinneringen blijven maar we moeten vooruit. 

De liedjes en de muziek moeten soms op de helling om het repertoire fris en fruitig te houden. Ook toevoeging van nieuwe liedjes geeft nieuw elan aan het koor. Stilstand en hangen blijven in het oude patroon is achteruitgang. De dirigent heeft hierin een belangrijke taak en verantwoordelijkheid om te zorgen dat het koor aantrekkelijk blijft voor de toehoorders. 

Op koers blijven maar zo nu en dan moet het roer om. Kortom voor de komende vijftien jaar is er nog voldoende “werk aan de winkel”. Een mooi uitdaging!

 

Op zondagmiddag 27 oktober a.s. wordt het jubileumconcert van De Skúmkoppen in de St. Michaelkerk gehouden met medewerking van het Mannenkoor de West Aleta Singers van Terschelling. Dit koor is opgericht in 1974 en zingt naast zeemansliederen ook geestelijke, populaire en klassieke liederen. Voor de liefhebbers een niet te missen concert!

 

 

Dag:  Zondagmiddag 27 oktober a.s. 

Locatie:  St Michaelkerk, Zuiderhaven 75, Harlingen

Kerk open: vanaf 15.00 uur

Aanvang concert: 15.30 uur tot circa 17.30 uur

Entree :  € 7,50 p.p.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Jan Deelstra (zaterdag, 26 oktober 2019 22:24)

    Wat een geweldig verslag

  • #2

    Ad Broos (vrijdag, 21 augustus 2020 12:16)

    Ja, als ik dit zo weer lees, dan gaat er veel in mij om.
    Wat een geweldige tijd heb ik gehad en wat geniet ik nog, van wat er toen gezaaid is! Iedereen, niemand uitgezonderd: BEDANKT!